Hvorfor du bør stoppe å telle kalorier asap

Ok folkens, på tide å bli en smule personlig her. I dag skal jeg åpne opp og ta deg med gjennom egne erfaringer, eksperimenter og undersøkelser i den o´store kaloritelling avdelingen. Dette er et tema som ligger meg nært og jeg synes det er trist at så mange føler de er nødt til å telle kalorier.

For noen år siden (januar 2012) da min “trening&helse” reise startet var jeg helt oppslukt i det å telle kalorier. Alt handlet om hvilke kalorier som kom inn og hvilke kalorier som måtte ut. Jeg så på mat som tall og jeg hadde ikke peiling på karbohydrater, fett eller gode næringsstoffer. For meg så var mat med høyt innhold av fett fienden, og jeg kunne lett velge ferdig produserte produkter fordi de inneholdt mindre kalorier. Les; jeg leste kun på kaloridelen av næringsinnholdet ikke resten av listen. Jeg hadde aldri hørt om mikronæringsstoffer og heller ikke viktigheten av disse. Jeg så ikke på matvarer som avokado for eksempel som rik på fiber, sunt fett og masse viktige vitaminer.

Når du holder på sånn over en lengre periode kan jeg love deg at mat blir alt du tenker på. Det å spise lunsj/ middag ute kan bli et stort problem hvis du ikke vet hva som er oppi. Med andre ord så mister du litt av livsgleden og matgleden som egentlig kan være ganske fin. I dag spiser jeg nøtter og mørk sjokolade så og si hver eneste kveld uten å tenke over kaloriinnholdet. For noen år siden valgte jeg kanskje energibarer fra butikkhyllen med lavt kaloriinnhold, men proppfulle av kjemikalier som er gift for kroppen, hormonforstyrrende og som rett og slett stjeler næring fra systemet.

En ting er sikkert, energinivået mitt var helt på styr den gangen. Jeg trente mye, men kroppen min fikk aldri nok påfyll av det den trengte. Jeg hadde mistet helt sansen av det å spise næringstett mat og jeg klarte ikke å lytte til hva kroppen min trengte.

Nå som jeg kan mye om vitaminer, ernæring, mineraler, fett og fiber og hvilke oppgaver de har i kroppen er det mye enklere å få i seg det kroppen min trenger. Hvis du er en som kanskje sliter med å telle kalorier og henger deg opp i tall i stedet for å nyte det du spiser kan jeg anbefale deg å slutte med det i en uke. Det kan fort bli vanskelig og du kommer kanskje til å overspise litt av det du har nektet deg selv før. Men jeg kan si at etter noen uker så vil du kjenne at kroppen kommer mer i balanse.

Jeg følger som sagt ingen kostholdsplan, diett eller program, jeg fyller kroppen min opp med viktige næringsstoffer som fiber, fett og langsomme karbohydrater. Mat jeg spiser mye av er avokado, fisk, mandler, valnøtter, kokosolje/ olivenolje og diverse nøttesmør. Jeg får så utrolig mye spørsmål om min sukkerfrie hverdag og hvordan jeg klarer å holde meg unna sukker. En ting jeg kan si er at hvis du gir kroppen det den vil ha så får du heller ikke et stort søtsug. Ofte er søtsug et tegn på at kroppen mangler noe.

Hvis vi spoler frem til i dag kan jeg si at energinivået mitt er helt topp sammenlignet med før. Mange småbarnsmødre jeg snakker med forteller at de er trøtte og slitne og mange lurer på hvordan jeg kan ha så mye energi. Å med det sagt, jeg er ikke en atlet som springer og trener hver eneste dag. Jeg trener 3 ganger i uka og for meg er det nok. Mange tror at trening kan fikse alt fra energi til kroppsfasong, men trening utgjør ca 30% av hele greia. Det sier seg selv at når kostholdet teller 70% så er det du putter i deg ganske viktig. Jeg tror med hånden på hjertet at kostholdet mitt har mye og si for mitt daglige energinivå.

Og med tanke på dette innlegget tenkte jeg å gå over mitt kaloriinnhold i løpet av en dag. You know, just for the heck of it;-) Å det jeg kan si er at jeg er oppi rundt 2500 + 3000 kalorier før en dag er over. Å med disse kaloriene klarer jeg å trene, oppdra to barn under 4 år, jobbe og virkelig trives. Så en god huskeregel er at kalorier er ikke bare kalorier. Hva maten er satt sammen av har mye å si for hvordan kroppen benytter seg av dem.

Du er hva du spiser. Cellene våre fornyer seg hele tiden (dvs at kroppen vår fornyer seg hele tiden), og det igjen betyr at du kan fornye deg selv med å gi kroppen din det den trenger. Prøv og lytt til kroppen din hver dag. Tenk over hva du kjøper og spiser. Tenk at du skal ernære et helt økosystem inni deg – du trenger masse fett til å bygge nye cellevegger, du trenger karbohydrater og gode proteiner!

For meg så fungerer denne tanken veldig bra; er denne maten med på å bygge med opp eller å rive meg ned? (Og ja spis litt lørdagsgodt, det er viktig å kose seg, men ikke la det bli en greie der du tror at det er lørdagskosen som gjør deg glad. Det er det bare du som kan styre). Anywhooo, som du sikkert merker kunne jeg ha snakket om dette i en evighet. Jeg elsker mat, ernæring og hele pakken og kanskje hjelper jeg nettopp deg til å tenke litt over dine vaner? Alle er forskjellige og har kropper som har ulike behov. Ikke tving deg selv til å spise hverken mer eller mindre, jeg oppfordrer deg kun til å lytte litt mer på hva kroppen din trenger – følg intuisjonen din og nyt maten!

LOTS OF LOOOOVE!💛💛💛💛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.