Tips til glutenfri matlaging

God søndag fine deg!💛

I dag vil jeg dele noen av mine tips når det kommer til å lage mat uten gluten. Å kokkelere uten å inkludere gluten er noe jeg gjør titt og ofte. Personlig synes jeg det er greit å utelukke mel fra både bakst og andre retter og jeg ser ofte at næringsinnholdet er mye bedre når jeg lager mat med ulike korn og glutenfrie melprodukter. Speltmel er selvsagt noe jeg bruker relativt ofte, men som regel prøver jeg å bruke matvarer som har et lavere/ ingen innhold av gluten. Med tanke på at min mage er vant til å spise glutenfattig mat merker jeg det fort hvis maten jeg spiser inneholder mye gluten. Fordøyelsen blir gjerne saktere og jeg kan fort bli oppblåst.

Processed with VSCO with a5 preset

Man trenger selvsagt ikke å lage all glutenfri mat hjemme, men vær obs på at flere glutenfrie produkter som selges i butikker har et dårlig næringsinnhold. Ofte ser man at glutenfrie produkter er laget av ris noe som gir et utrolig høyt innhold av raske karbohydrater + stivelse. Kjeks og andre godter er gjerne tilsatt palmeolje og mye sukker.

Mine favoritter når det kommer til glutenfri matlaging: 

Mandelmel: 

Mandelmel er et næringsrikt og glutenfritt alternativ til mel og det er svært anvendelig. Jeg bruker det i alt fra vafler til lyse og grove rundstykker. Mandelmel har et naturlig lavt innhold av karbohydrater og det er svært gunstig for blodsukkeret. Bruker du mandelmel er det lurt å blande det med for eksempel glutenfrie havregryn slik at du får en jevn og god deig/ røre. Å lage en pannekake med kun mandelmel kan være en utfordring da røra fort vil skille seg i stekepanna.

Processed with VSCO with a5 preset

En fin miks jeg elsker å lage er: 

100g mandelmel 

50g glutenfrie havregryn 

40g gresskarkjerner 

20g chiafrø 

20g linsefrø 

20g sesamfrø 

Bland dette godt sammen i en blender eller foodprossessor så har du en kjempefin melblanding til for eksempel scones eller rundstykker. 

Processed with VSCO with a5 preset

Blåbærkake laget med blant annet mandelmel og kokosmel. 

Kokosmel: 

Kokosmel er også et mel alternativ som inneholder lite karbohydrater. Det er også et fiberrikt melpulver og er bra for fordøyelsen. Du kan bruke kokosmel i alt fra smoothies til kaker. Som mandelmel er det gjerne lurt å blande kokosmel med en annen type mel når du lager mat. Bruk for eksempel 50g kokosmel, 50g mandelmel og 50g havregryn for en god miks. Da kan du blant annet lage pannekaker og vafler. Jeg kan også nevne at kokosmel har et høyt innhold av protein og er naturlig fremstilt. Med tanke på det høye fiberinnholdet kan det være lurt å tilsette ekstra væske eller egg når du lager mat med kokosmel.

Processed with VSCO with a5 preset

Twixbarer med kokos og mandelmel i bunnen. 

Glutenfrie havregryn: 

Havregryn er i utgangspunktet glutenfritt og jeg bruker vanlige havregryn når jeg lager mat. Har du cøliaki bør du bruke glutenfrie havregryn. Havregryn gir et fantastisk bra energipåfyll etter trening og det bidrar til en super fordøyelse med tanke på fiberinnholdet. Å lage mat med havregryn gir et utrolig bra resultat og er svært allsidig i bruk. Kjører du havregryn i blenderen/ foodprossessoren kan du enkelt lage havremel. Med tanke på at havregryn ikke inneholder gluten er dette også lurt å blande med for eksempel mandel eller kokosmel.

Processed with VSCO with a5 preset

Ulrik og Klaras favoritt pannekaker: 

2 egg 

1 banan

6ss havregryn 

1ss chiafrø 

1dl havremelk 

1ss smeltet kokosolje 

Processed with VSCO with a5 preset

Fiberhusk: 

Når du lager mat med for eksempel mandelmel kan det være vanskelig å binde deigen eller røra. Særlig med tanke på pannekaker, lapper og vafler kan dette være en utfordring. Mitt tips er å bruke 1 til 2ts fiberhusk for et bedre resultat. Jeg kan også nevne at fiberhusk er rent fiber og fungerer supert som et tilskudd i smoothien hvis du for eksempel sliter med løs avføring. Da jeg hadde omgangssyke over flere dager i vår var 1ts fiberhusk i smoothien redningen min.

Processed with VSCO with a5 preset

Ha 1ts fiberhusk i smoothiebowlen. 

Fiberfin: 

Fiberfin inneholder resistent stivelse, et spesielt gunstig fiber med godt dokumenterte helsefordeler. Det har en sterk påvirkning på generell helse og vektkontroll. Ikke bare øker det kroppens evne til å forbrenne fett, det fyller også opp magen og reduserer sultfølelsen. -funksjonellmat.no 

 

Processed with VSCO with a5 preset

Fiberfin kan brukes både i glutenfrie matretter og i vanlig bakst som for eksempel bolledeig. 

Fiberfin er altså et ypperlig alternativ å tilsette i maten, særlig hvis du baker med lyst mel. Fiberfin øker innholdet av fiber i baksten, noe som gir en lavere blodsukkerstigning. Dette er supert med tanke på hvordan raske karbohydrater belaster kroppens funksjoner. 1ss fiberfin gir liker mye fiber som 1dl grovt mel. Lager du for eksempel boller kan du bytte ut 20% av melet med fiberfin. Dette gjør at en bolle inneholder mer fiber enn en vanlig brødskive. Bruker du 1/2dl fiberfin i pannekakerøren vil røren inneholde ca 4 ganger så mye fiber som vanlige pannekaker.

Processed with VSCO with a5 preset

Håper du kan ta med deg noen gode glutenfrie tips! Ha en strålende søndag videre!💛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.