Mine aller beste smoohietips

Heisann og god torsdag!💛

I dag er det 1 august og plutselig går det mot sensommer og høst. Om kun to uker starter både skole og barnehage og før vi vet ordet av det blir butikkhyllene stappet med julebrus og pepperkaker. At tiden går alt for fort er noe jeg prøver å minne meg selv på hver eneste dag – det er så viktig å ta vare på de små øyeblikkene, de stundene det faktisk finnes mest av. Den gode og fine hverdagen som vi alle bør omfavne. Det er så lett å se fremover, glede seg til det neste store – se frem til fredag og helg. Hva med å sette pris på dagen i dag? Slappe mer av og ta alt inn? Er du med?

Processed with VSCO with a5 preset

I dag vil jeg gjerne dele noen smarte smoothie tips med deg. Som du kanskje har fått med deg så elsker jeg å spise smoothies til frokost – man kan tilsette utrolig mye digg næring og gi kroppen et godt grunnlag for dagen videre. Smoothies kommer i flere former og det er ikke et fett hva man putter oppi. Lager du den selv kan du med sikkerhet vite hva som blir tilsatt. Husk at flere kjøpe smoothies er rene sukkerbomber og det tar bort litt av vitsen med “et sunt måltid”.

Processed with VSCO with a5 preset

I en Mango og pasjon smoothie fra Bama er det for eksempel 22,2 gram sukker per enhet. Nesten halvparten (47%) av innholdet er eplejuice og det er ca like sukkerholdig som brus. Så styr unna kjøpe smoothies (særlig til de minste) og lag din egen miks på kjøkkenet!

Processed with VSCO with a5 preset

Bruk fett: 

Fett i smoothien er det viktigste du tilsetter dersom du bruker smoothie som et måltid. Sunt fett holder magen mett og blodsukkeret stabilt noe som gjør at kroppen fordeler energien jevnt utover morgentimene. Bruker du sunne fettkilder kan du med sikkerhet vite at frokosten er næringsrik, mettende og du unngår å bli sulten en time etter frokosten. Noe jeg hører og leser titt og ofte er at folk er redde for fett. Personlig mener jeg at fett fra gode kilder er det beste du kan få i deg. Kroppen og hjernen er avhengig av sunne fettsyrer for å fungere så her må du ikke være bekymret for fett/ og kaloriinnhold.

Disclaimer: Spiser du et kosthold bestående av mye raske karbohydrater, sukker og stivelse er det ikke lurt å bruke mye mettet fett fra feks kokosolje. 

Processed with VSCO with a5 preset

Bruk denne typen fett i smoothien: 

Avokado 

Peanøttsmør 

Mandelsmør 

Kokosolje 

Mct olje 

Processed with VSCO with a5 preset

Styr unna juice: 

Juice er like dårlig for tennene og kroppen som brus og sukkerinnholdet er skyhøyt. Et glass eplejuice tilsvarer nesten det samme som et glass sukkerholdig brus så her er det mye å hente hvis du kutter det ut. Særlig juice fra konsentrat er verstingen. Må du absolutt bruke juice i smoothies anbefaler jeg ferskpresset og dele det 50/50 med vann. Jeg elsker å bruke mandelmelk (sukkerfri) når jeg lager smoothie. Lager jeg smoothiebowl som er tykkere i konsistensen bruker jeg kun gresk yoghurt som væske.

Processed with VSCO with a5 preset

Bruk frosne grønnsaker og frukt: 

Har du gamle og brune bananer liggende på benken? Kutt dem i to og sleng de i fryseren. Frossen banan smaker fantastisk godt i smoothies og de passer ypperlig som snacks i en liten barnehånd. Etter min mening bør smoothies være kalde og da er det ganske greit å fylle blenderen med frosne herligheter. Frosne bær og grønnsaker er ofte tre ganger så billige som ferske bær og næringsinnholdet er like bra! Synes du fersk spinat blir fort ekkel i kjøleskapet? Kjør på med frosne spinat kuber – gjerne frosne brokkoli buketter også! Her har du en gyllen mulighet til å få i deg dine 5 (eller 10) om dagen.

Processed with VSCO with a5 preset

Tilsett frø og nøtter:

Vil du tilføre litt mer fett og konsistens?  – hiv over en liten hånd med naturlige mandler. Mandler er proppfulle av næringsstoffer og gjør underverker for mage og tarm! Ha gjerne over en teskje med linfrø og gresskarkjerner for ekstra fiber og Omega3. Ps. Sliter du med litt treg mage kan linfrø virkelig gjøre susen!

F05A0BB6-CD5F-4922-8E99-BCFA9C041EBE.JPG

Kjør på med deilig topping: 

Smoothie toppings er kronen på verket og her er det kun fantasien som setter grenser. Lager du en flytende smoothie kan du gjerne røre inn 1ss chiafrø i glasset og la smoothien stå et par minutter på benken før du drikker den. Er du som meg og foretrekker smoothiebowl kan jeg anbefale en herlig miks av ulike nøtter, kanel, kokosflak og nøttesmør. Jeg pleier å justere smoothien etter behov og de dagene jeg trener er toppingen ekstra digg og ekstra mye! Noen jeg også liker er å lage chiapudding kvelden før og røre inn i smoothiebowlen.

Processed with VSCO with a5 preset

Eksempler på topping: 

Ceylon kanel 

Cottage cheese 

Nøttesmør 

Revet kokos 

Kokosflak 

Hempfrø 

Processed with VSCO with a5 preset

Chiafrø 

Mandler 

Fibersirup gold 

Gresskarkjerner 

Sesamfrø 

Frosne bær 

Ferske bær 

Processed with VSCO with a5 preset

Ulike søtningsalternativ: 

Som jeg har nevnt tidligere bør du droppe juicen helt i smoothies. Bruk heller søtning som bananer, dadler (perfekt for barn) og søtningsmiddel som for eksempel stevia vanilje dråper. Liker du smoothien søt er det lurt å bruke brune bananer i stedet for ferske.

Processed with VSCO with a5 preset

Da håper jeg at du kan ta med deg noen gode tips til smoothie verkstedet😉! Ha en strålende kveld!💛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.