Ting jeg elsker fredag!

Hei og god fredag!💛

Da var det dagen for “ting jeg elsker fredag” og jeg gleder meg til å dele mine favoritter med deg denne uken! Som sagt elsker jeg å finne og prøve ut nye produkter som er både gode for kroppen og som gjør hverdagen lettere! I dag skal jeg skrive litt om hvorfor vi ofte velger spelt / glutenfritt i stedet for vanlig hvete og jeg deler min favoritt te for øyeblikket! Håper du finner litt inspirasjon til å ta noen enkle hverdagsbytter du og!

Spelt knekkebrød fra Mesterbakeren: 

Knekkebrød er gjerne ikke det man velger hvis magen skriker etter mat, men det er utrolig greit å ha i skapet som et enkelt mellommåltid. Å smøre et knekkebrød og ta med på farten kan være greit på travle dager. Her i huset bruker vi ikke hvetemel og grunnen til det er at magene våre fungerer best uten. Klara får gjerne en bolle/ vaffel her og der når vi er ute eller på besøk, men hun har ikke reagert i samme grad som Ulrik heller. For Ulrik er det best å styra unna det hvite melet da det irriterer tarmen hans/ påvirker humøret hans. Han var lenge under utredning for glutenallergi, men med tanke på at han enda er så liten er det vanskelig å stadfeste noe uten å svelge slangen. Det er ikke noe vi ønsker foreløpig og derfor har vi valgt å ikke belaste magen hans med vanlig mel.

22E771C6-06D5-478B-BA7E-8E069032D147.JPG

Det finnes selvsagt gluten i spelt, men strukturen er svakere og det inneholder mindre av en type karbohydrat (fruktan) som flere sliter med å bryte ned i tarmen. Som regel bruker vi glutenfrie produkter og speltprodukter av og til. Husk å gjør det som fungerer for deg/ dere og ikke heng deg opp i ord som intoleranse og allergi. Min tommelfinger regel er å spise det kroppen får energi og god fordøyelse av. Da fungerer som oftes hud, hormoner og humør like bra!

Processed with VSCO with a5 preset

Speltknekkebrød fra Mesterbakeren er laget av blant annet linfrø, gresskarkjerner, sammalt spelt, chiafrø og sesamfrø og har en fin sammensetning av viktige byggeklosser. De er kjempegode på smak og jeg elsker å smøre de med ost, kyllingpålegg, majones og agurk. Er du opptatt av lavere karbohydratinnhold er disse også lavkarbo.

Processed with VSCO with a5 preset

Chai Te fra Pukka: 

Jeg elsker kaffe – men etter klokken 15 prøver jeg å styre unna de verste koffeinfellene. Drikker jeg koffeinholdige drikker utover ettermiddag / kveld sliter jeg med å finne den gode nattesøvnen. Å det har jeg rett og slett ikke muligheten til. Kroppen trenger søvn mer enn noe annet så her er det viktig å prioritere gode søvnrutiner. Når kvelden kommer liker jeg å slappe av med en stor kopp te. Ofte går det både en og to kopper og da er det viktig at teen smaker godt og tilfører kroppen gode urter.

Processed with VSCO with a5 preset

I det siste har jeg fått helt sansen for chai te fra pukka. Før i tiden (før jeg startet med kaffe) bestilte jeg alltid chai latte når vi var på kafe. Du vet sånn chai latte fra Starbucks og lignende som smaker deilig, kremete og ikke som te i det hele tatt? Altså – steamet melk med chai sirup i? Jeg husker en gang jeg bestilte chai latte på Ostehuset (kafe i Stavanger) og ble så skuffet. En tepose i en kopp med vann, honning og steamet melk på toppen. Dette var ikke chai latte etter min mening. Men det er akkurat slik en chai latte skal være – ekte krydder, litt melk og eventuelt naturlig søtning. Bestiller du en slik kan du være sikker på at det ikke er en sukkerbombe. Jeg elsker å koke opp vann, ha i en pose chai te, 2 dråper stevia vanilje og en god dasj steamet melk på toppen. En superherlig chai latte laget på eget kjøkken!

Processed with VSCO with a5 preset

BFree Wraps: 

Glutenfrie wraps anyone? De fleste glutenfrie wraps er små, dyre og utrolig fattige på næringsinnhold. Dessuten inneholder de et hav med stivelse og karbohydratinnholdet er skyhøyt. Akkurat dette beviser at glutenfrie produkter som regel ikke er sunnere enn “vanlige” produkter. Så velger du glutenfritt anbefaler jeg deg å lese godt over næringsinnholdet og lage det meste hjemme. Disse lefsene kommer i en 6pk og de har et godt innhold av fiber og fullkorn. I en perfekt verden hadde jeg laget de selv, men akkurat det prioriterer jeg ikke. Når vi først skal ha mat som krever en lefse er disse geniale å bruke sammenlignet med andre typer på markedet. De har halvparten av karbohydratinnholdet (dvs gode + langsomme karbohydrater vs raske og stivelsesrike som blir omgjort til sukker i kroppen).

Processed with VSCO with a5 preset

Mitt beste tips? Bruk de i tacoen eller i matpakken. Noen ganger er det digg å mikse det opp og da kan du fylle disse lefsene med masse herlig! Ps. Jeg kjøper de på enten Rema1000 eller Mega. Tror de finnes i de fleste butikker.

Processed with VSCO with a5 preset

Min frokost i dag:

1 lefse

1/2 avokado

3 skiver røkelaks

1ss cottage cheese

1 neve spinat

Processed with VSCO with a5 preset

Ønsker deg en nydelig fredag og helg!💛

 

One thought on “Ting jeg elsker fredag!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.