Hvordan få en bedre mensen?

Hei og god onsdag!💛

I dag vil jeg snakke nærmere om en utrolig personlig greie – nemlig mensen. Er du kvinne mellom 11 og 50++) er det mest sannsynligvis en stor del av livet ditt. Synes du mensensnakk blir en smule TMI kan du gjerne skippe å lese dette innlegget her😉. For min del er mensen 100% naturlig og jeg synes flere bør snakke åpent om nettopp dette. Kvinnehelse er og blir viktig og skal vi gjøre temaet lettere å snakke om er det viktig at flere hiver seg på bølgen.

IMG_2773.JPG

Flere jeg snakker med synes mensen er forstyrrende og rett og slett ubehagelig. Mange velger prevensjon som gjør at du enkelt kan hoppe over og droppe hele greia. Jeg velger selv å ikke bruke noe form for prevensjon da jeg synes kroppen min fungerer best uten. Å vite + kjenne når jeg har både eggløsning og PMS er noe jeg synes er ganske så greit. Når man snakker om prevensjon har jeg testet de fleste variantene – p plaster, spiral, p – piller og mini piller. For min kropp har det aldri fungert særlig bra mtp både blødningsforstyrrelser og humørsvingninger.

⚫️    ⚫️    ⚫️    ⚫️    ⚫️    ⚫️    ⚫️    ⚫️    ⚫️

Etter to tette graviditeter og amming er min syklus endelig på plass igjen. Det tok omtrent 1,5 år etter Klara før menstruasjonen min kicket inn for fullt og nå kan jeg nærmest vite på datoen når den kommer.

IMG_2775.JPG

Det jeg vil snakke litt nærmere om er alle ulempene forbundet med mensen. De aller fleste av oss kjenner til kramper, store blødninger og lavt energinivå i sammenheng med mensen. Å tro du meg – jeg har vært der. Før jeg la om kostholdet kunne jeg slite skikkelig med mensen ubehag. Vi snakker Ibux, varmeputer, kvalme og skikkelige kramper. Jeg husker engang jeg ikke klarte å gå ut av bilen pga kramper nederst i magen. Under begge fødslene mine husker jeg at jeg tenkte “ok dette er akkurat som mensensmerter bare kraftigere”. Nå er jeg nærmest smertefri både før og under mensen og jeg kjenner det såvidt første + andre dagen. Å blødningen? Den har også avtatt en hel del. Det eneste jeg bemerker meg er at energinivået ofte går ned den dagen jeg får mensen – da er det best å kjenne etter og bare slappe av.

IMG_2776

Mine aller beste tips mot mensen og kramper :

  • Hold deg unna hvitt sukker. Ja jeg vet – melkesjokolade er et must under mensen, men tro meg – sliter du med mye smerter og oppblåsthet under mensen er dette ikke et lurt valg. Sukker hjelper dårlig mot smerter og vil bare gjøre det verre. Ta deg heller noen ruter mørk sjokolade eller lag deg en deilig kakao med naturlig søtning.
  • Spis mat som er bra for hormonene dine – tenk sunt fett og langsomme karbohydrater.
  • Lavendel olje – finn en god lavendel olje og smør inn den nederste delen av magen din. (doTerra fører veldig bra oljer)
  • Ta magnesium! Ok, magnesium er noe du burde ta hver eneste dag, men særlig i dagene før og etter mensen!
  • Ceylon kanel. Bruk ceylon kanel som søtning på havregrøten eller som topping på kaffen. Kanel inneholder antioksidanter og har betennelsesdempende effekt i kroppen.
  • Drikk masse vann! Sliter du med oppblåsthet er vann den beste medisinen. Hold deg hydrert.
  • Minimer koffein inntaket – her har også jeg en god del å lære!
  • Ta omega 3 – i form av tran eller tabletter. Omega 3 hjelper også mot oppblåsthet og uren hud.
  • Strekk ut! Gjør noen enkle yogaøvelser i løpet av dagen. Å strekke ut musklene og puste med magen kan gjøre underverker.
  • Slapp av – er energinivået lavt må du passe på å slappe av. Legg beina høyt med verdens beste samvittighet.

IMG_2772

Ofte kan et sunnere kosthold være med på å gjøre mensen + PMS til en “bedre” opplevelse. Kroppen vår responderer og fungerer mye mer effektivt på mat som stabiliserer både hormoner og blodsukkeret. Å du? Tenk at du mister litt blod under mensen – fyll opp med matvarer som er fulle av jern (for eksempel spinat, brokkoli og egg). PS – I´M NOT A DOCTOR, JUST A GIRL WITH SOME PERIOD EXPERIENCE😉.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.