Klassiske kanelboller uten melk

Alle trenger en klassisk bolleoppskrift. I dag deler jeg min favoritt. En lett, velsmakende og luftig bolledeig helt uten melk og smør. Gjør du som jeg sier garanterer jeg deg et skikkelig bra resultat.

Dagens vri er kanelboller. Deilige snurrer med søt ceylon kanel. Jeg skal også dele et par hemmeligheter med deg – små triks som gjør bollene ekstra gode. Jeg elsker å bruke god tid når jeg lager boller. Hevetiden er svært viktig for et bra resultat og da hjelper det ikke å jukse på tiden.

Når det kommer til gjær liker jeg å bruke minst mulig. Det vil si 1/4 pose tørrgjær. Ønsker du å bruke mer kan du selvsagt heve deigen mindre, men jeg synes det blir best resultat med mindre gjær og lengre hevetid.

Når jeg hever deigen setter jeg den i ovnen med døra på gløtt. Først setter jeg ovnen på varmluft (200 grader) og når den er klar skrur jeg den av og setter bolledeigen inni. Etter 1,5 – 2 timer er den stor, luftig og skikkelig god å jobbe med.

Jeg gjentar den samme prosessen når jeg har kjevlet ut bollene. Da lar jeg bollene heve i 1 time før jeg pensler de med egg og steker ferdig.

Mitt aller beste triks når det kommer til bollebaking? Kokosmelk. Fullfet kokosmelk som gjør bollene ekstra saftige! Den jeg bruker er fra Rema 1000 eller Eldorado. Jeg bruker også siktet speltmel og plantebasert smøremyk fra Berit Nordstrand.

Du trenger:

6 dl kokosmelk ⭐️ 3 ss smøremyk plantebasert ⭐️ 1/4 rød pose tørrgjær ⭐️ 1 kg speltmel + til noe elting ⭐️ 2 ts kardemomme ⭐️ 1 pinch havsalt ⭐️ 3 ss rørsukker / kokosblomstsukker ⭐️ 1 egg til pensling ⭐️ 50 g smøremyk plantebasert, 2 ts ceylon kanel og 2 ss rørsukker til fyll

Slik gjør du:

Varm opp smøremyk og kokosmelk i en gryte til det blir fingervarmt. Ha væsken i en eltebolle og rør inn gjæren. Tilsett alt det tørre og elt deigen i ca 10 minutter. La den heve i en oppvarmet ovn som nå er skrudd av i 1,5 t – 2 t. Elt deigen forsiktig og kjevle ut til en stor firkant. Varm smøremyk og bland oppi rørsukker og ceylon kanel. Fordel massen med en slikkepott over deigen. Rull den til en lang pølse og del opp i mindre emner. La bollene etterheve i 1 t i ovnen med døra på gløtt. Pensle tilslutt bollene med egg og stek dem midt i ovnen på 220 grader i 10 minutter.

Denne deigen er en standard bolledeig som jeg også bruker til vanlige boller og fastelavnsboller.

Ønsker deg en nydelig dag!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.