Klassiske fastelavnsboller

Er du klar for fastelavn og bollesøndag? I dag deler jeg en klassisk oppskrift på noen saftige speltboller! Og er du som meg i overkant interessert i historie og fakta kan du lese litt om hva fastelavn er og hvorfor vi feirer dette i februar.

Fastelavn kommer av nedertysk vaktel-avent, som betyr “aftenen før fasten”. Opprinnelig betegnet altså fastelavn kvelden før askeonsdag, som innledet den 40 dager langfasten i forkant av påsken. Etter hvert ble fastelavn en betegnelse for en periode på tre festdager som innledet fasten, nemlig fastelavnssøndag, blåmandag og feitetirsdag.

Med andre ord 3 dager med mye god mat! Så mitt forslag er at du koser med deilige boller i helgen. Helst med altfor mye krem.

Mitt aller beste triks når det kommer til bollebaking? Kokosmelk. Fullfet kokosmelk som gjør bollene ekstra saftige! Den jeg bruker er fra Rema 1000 (den i hermetisk boks med rosa farge) eller fra Eldorado. Jeg bruker også siktet speltmel og plantebasert smøremyk fra Berit Nordstrand.

Når jeg hever deigen setter jeg den i ovnen med døra på gløtt. Først setter jeg ovnen på varmluft (200 grader) og når den er klar skrur jeg den av og setter bolledeigen inni. Etter 1,5 – 2 timer er den stor, luftig og skikkelig god å jobbe med.

Du trenger: 

6 dl kokosmelk ⭐️ 3 ss smøremyk plantebasert ⭐️ 1/4 pose rød tørrgjær ⭐️ 1 kg siktet speltmel + noe til elting ⭐️ 2 ss kardemomme ⭐️ 1 pinch havsalt ⭐️ 3 ss rørsukker / kokosblomstsukker / sukrin gold ⭐️

Slik gjør du: 

Varm opp smøremyk og kokosmelk i en gryte til det blir fingervarmt. Ha væsken i en eltebolle og rør inn gjæren. Tilsett alt det tørre og elt deigen i ca 10 minutter. La den heve i en oppvarmet ovn som nå er skrudd av i 1,5 t – 2 t. Elt deigen forsiktig og rull ut til en lang pølse. Del opp i mindre emner og form deigen til klassiske boller. Plasser dem på et stekebrett og la dem etterheve i 1 time. Pensle med egg før du steker dem midt i ovnen på 220 grader i 10 minutter.

Når det kommer til krem foretrekker jeg imat visp som er et plantebasert alternativ. Den kan piskes slik som vanlig fløte. Denne finnes på Meny. Du kan gjerne bruke vanlig kremfløte og / eller vaniljekrem. Man kan også ha syltetøy til.

Ha en nydelig torsdag videre!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.