Den gylne supermaten

Den gylne supermaten

Fra å redusere betennelse i kroppen til å booste immunforsvaret er gurkemeie et superkrydder du enkelt kan bruke i hverdagen. Her kommer et aldri så lite innlegg om alt du trenger å vite om gurkemeie og hvilke helsefordeler det gir. 

Hvis du noen gang har smakt curry så har du mest sannsynligvis smakt gurkemeie. Det er nemlig gurkemeie som gir den gylne fargen i indisk mat. Men gurkemeie handler om mye mer enn bare farge og aroma! Min favoritt? Gullmelk såklart!

Hva er gurkemeie? 

Gurkemeie er mer kjent som indisk safran og kommer fra planten curcuma longa. Selve gurkemeieroten vokser under bakken og kan minne noe om ingefærrot. Selv om du kan finne gurkemeie i flere asiatiske land er India den største produsenten av gurkemeie. Slik har det vært i tusener av år. Når det kommer til det medisinske aspektet har gurkemeie blitt brukt som naturlig medisin i mer enn 4000 tusen år. Særlig i Ayurveda (det antikke indiske systemet for naturlig medisin) har healere brukt gurkemeie i sammenheng med respiratoriske lidelser, tarmplager, fordøyelse, artritt - for å nevne noen.

Men hva er det som egentlig gjør gurkemeie så kraftig? Skal vi finne svaret på det må vi se nærmere på den bioaktive komponenten i gurkemeie - curcumin.

Det finnes hundrevis av forskningsartikler som støtter virkningen av gurkemeie, og her får du noen av fordelene som gurkemeie kan gi / bidra med.

#1 - GURKEMEIE KAN VÆRE BETENNELSESDEMPENDE

Innflamasjon er kroppens egen respons på skade og infeksjon. Signaler sendes til immunforsvaret og det reagerer enten med å reparere skaden eller forberede seg på kamp mot for eksempel bakterier og virus. Noen former for betennelse i kroppen er helt nødvendig, men kronisk betennelse kan lede til sykdommer som for eksempel: hjertesykdom, diabetes type 2, Alzheimers og kreft.

Med tanke på at gurkemeie innholder stoffet curcumin er krydderet svært betennelsesdempende. Noen studier viser at gurkemeie kan sammenlignes med andre betennelsesdempende medisiner som for eksempel Ibux.

#2 KAN MOTVIRKE SYKDOM

Kronisk betennelse gir liv til andre sykdommer. En av de aller største bidragsyterne til for eksempel Alzheimers sykdom er kronisk betennelse i kroppen. Flere forskningsartikler viser til at curcumin kan ha en positiv effekt når det kommer til utviklingen av Alzheimers sykdom.

#3 DET ER BRA FOR HUDEN

Gurkemeie kan gi glød til huden. Curcumin er et kraftig antioksidant og har evnen til å blokkere frie radikaler. Det er med andre ord tipp topp for hudens naturlige glød!

#4 DET KAN VIRKE MOT LEDDPLAGER

Som nevnt tidligere er gurkemeie et naturlig betennelsesdempende krydder. Forskning har vist at gurkemeie har en svært god virkning mot for eksempel revmatistisk artritt. I Ayurvedisk medisin er det vanlig at gurkemeie blir brukt som medisin mot artritt.

Så hvordan kan du bruke gurkemeie?

En av ulempene med gurkemeie er at stoffet curcumin ikke absorberes særlig bra i blodstrømmen vår. Heldigvis kan man kan man øke opptaket av curcumin i kroppen med nærmere 2000% ved å konsumere gurkemeie sammen med sort pepper.

I min gylne gurkemeieblend kan du med sikkerhet vite at sort pepper er tilsatt for å gi deg det aller beste opptaket! Som du sikkert vet har jeg også tilsatt andre fantastiske krydre som virkelig booster kroppen med herlige næringsstoffer.

Ingefær virker for immunsforsvaret, kjemper mot betennelse og virker mot kvalme)

Ceylon kanel (naturens eget antibakterielle krydder)

Kardemomme (betennelsesdempende, antibakterielt, godt for tarmen). 

Jeg elsker å lage meg en stor kopp gullmelk, gullgrøt, en iskald gullatte eller ha blenden i smoothies. Jeg nyter den best med havremelk og litt kokosolje. Da får du en herlig, rund og søt smak av havremelk, samt gode fettsyrer fra kokosoljen. Ønsker du å lage en kald versjon kan jeg anbefale deg å røre ut 1/2 ts blend i kokt vann, ha over isbiter og toppe med din favorittmelk! Ekstra godt er det med litt honning eller lønnesirup.

 

Tilbake til bloggen